Tuesday, November 8, 2011

Masak Daging Korban


                                                           - cubaan pertama masak daging-
                           
Raya korban aritu mak su Ana bekalkan daging korban, hati ngan limpa (kot?) .. so hari nie kita nak try masak daging mcm mak (penang) masak... smlm dah nengok mak penang masak dah tp ingat2 lupa hehe...

                                                                   - tq mak su Ana :) -

actually, nie first time kita potong daging huhu.. selama nie, just tolong abah ngan mak masak je.. paling terer potong bawang ngan tolong kacau2 dlm kuali... tak penah pulak tolong potong daging.. skrg nie baru rasa terkial2.. sorang2 pulak tu kat umah.. kalau abie ada, boleh jugak tanya2... *kak long ngan adik jgn gelak2 k... suma pun sama je tak penah potong daging...

tapi tak pe.. nie lah masanya kita nak belajar.. awal2 suma orang tak reti kan kan.. *motivasi diri sendiri nie.. hehe... smlm mak penang ckp potong lawan arah urat dia.. tp td, bila nak potong mcm compius2.. huhu.. pisau mana satu nak guna pun dah tak tahu.. rasanya guna pisau yang ada gigi tu... tp mcm susah lah pulak.. so, kita guna pisau yang biasa ja...
* raisyan, baru lah ada can nak guna pisau yang beli kat beijing aritu hehe ...

        
                  - pisau gigi -                                                        - pisau biasa -

kita ikut resepi sendiri ja kali nie.. kali nie tak google internet pun... ingat nak wat mcm mak penang wat.. tp sampai masa, tah apa2 tah yang kita buat... jom nengok apa yang dah jadi kat daging tu...

1. kita potong kecik2.. *rasanya mcm dah ikut lawan arah urat.. tp tak tau lah kan...



2. pastu sbb ada hati ngan limpa, ingat nak campurkan sekali.. selalu nengok mak masak rendang, campur je suma nie.. mcm best ja.. so, nak try jugak.. kita potong sikit je... kalau tak jadi nanti, tak de lah membazir sg nanti kan... hehe

  

3. daging td tu kita letak lada hitam ngan olive oil... sambil panaskan air kat dlm kuali.. air tu kita campur asam jawa siap2 hikhik...

 

4. lepas tu kita rebus daging tu dlm kuali td... rasanya kita letak air byk sgt.. huhu... tapi tak pelah kan.. nanti air tu kering jugak kan... ;)


5. Sambil2 tu, kita masak telur goreng

                                                           - terer kan.. tak pecah pun -

6. bila air rebus air tu dah tinggal sikit.. kita tuang dlm mangkuk.. kuali td, kita masukkan olive oil, bawang kecik, bawang putih ngan bawang besar dlm tu... pastu tambah ngan cili boh 3 sudu... masuk daging, hati ngan limpa.. air rebusan td tu kita masuk balik dlm kuali... masuk sos tiram, perisa ayam ngan 'secukup rasa'... kita potong cili api halus2, masuk dlm kuali...

taaadddaaaa....


  
                                                           - nampak mcm best kan? ;) -


lepas abie balik keje, kitaorg makan... risau jugak kalau daging tu keras... tapi bila makan, daging tak liat pun.. cuma rasa hati tu mcm pelik sikit... eh ke limpa.. tak sure mana satu huhu.. * maybe tak boleh campur sekali kot... or kena goreng dulu agaknya... tak pe.. next time, kita google lagi cara2 nak masak... 

and.. lauk suma abis mlm nie.. maksudnya ok lah tu kan... :) 

Kesimpulannya : tak kisahlah orang nak kata kita tak pandai masak ke, dah besar2 baru nak belajar masak ke... so far, tak de niat langsung nak eksen sbb tak pandai masak... tp nak wat macam mana kan.. suma orang membesar ngan cara lain2... tulis blog nie pun just suka2... kalau asyik pikir keje je, buntu kepala huhu... dlm masa yang sama, nak nengok apa perkara baru yang kita dah belajar bila dah kawin... byk menda baik :) at least skrg kita dah cuba masak... and kita rasa best jugak masak nie, lagi2 bila orang makan sungguh2... :) and better belajar skrg daripada tak belajar2 kan... ngan daripada orang yang pandai masak tp tak nak masak kan... kan... hehe

to abie : i do try my best... kalau tak sedap sorry ek... nanti i belajar lagi... :D love u...

No comments:

Post a Comment